torsdag 15 maj 2014

Do more of what works


Idag hade jag möjligheten att vara med om en time-management föreläsning baserad på 925 designs koncept. Bläddrade snabbt i boken Työkirja, som cirkulerade i salen och som är resultatet av undersökningen om arbetslivet, som gjordes i början av 925 designs historia. Fastnade för ovanstående citat.

Så simpelt. Men ändå så svårt. Vi fortsätter glatt med gamla vanor som vi redan vet att inte för oss i rätt riktining. Varför då? Nå för att det är så svårt att bli av med dem. Och det är det också - rättare sagt omöjligt. Vi kan helt enkelt inte bli av med en vana utan vi måste istället ersätta den med en ny.

Så istället för att fundera på hur vi kunde bli av med en vana borde vi fundera på vad vi kunde göra istället. Vad är det vi strävar efter och vilken vana kunde stöda oss att ta oss närmare? Och ifall att vi inte strävar någonstans utan vill lära oss att vara mer nöjda här och nu - vilken vana kunde stöda oss där?

Oberoende om vart det är vi vill eller vad det är vi skulle vilja bli bättre på så är det högst antagligen någon gammal vana som lägger käppar i hjulet på oss ifall att det går trögt framåt.

Kan du identifiera vilken vana som möjligtvis bromsar din utveckling? Eller vilken vana som tar mer än den ger? När du identifierat den kan du fundera på vilken vana som kunde ersätta den gamla vanan och sedan är det bara att målmedvetet skapa den.

Här krävs tålamod - det är som att till fots småningom börja göra en stig (=nya vanan) bredvid en motorväg (=gamla vanan) så ge inte upp om det känns omöjligt. I längden är det värt det!

Tack :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar